De NaNoWriMo-fanaten tag

NaNoWriMo fanatic tag graphic

Ik kan niet wachten totdat het november is, want dat betekent dat NaNoWriMo weer begint! Voor degenen die het niet kennen: NaNoWriMo staat voor National Novel Writing Month. In november gaan wereldwijd duizenden schrijvers de uitdaging aan om in een maand 50.000 woorden te schrijven. Ook dit jaar doe ik weer mee. Ik heb zoveel zin om te beginnen met schrijven! En wat is een betere manier om de tijd door te komen dan de NaNoWriMo-fanaten tag van Kenzie in te vullen?


De regels

 1. Voeg de tag-afbeelding toe aan je post (bij voorkeur onder een GIF van een konijn dat een wortel eet). Ik heb dit niet bedacht…
 2. Link terug naar de blog van de maker van de tag: Kenzie van smudgedthoughts heeft deze tag gemaakt. Ze is geweldig. Volg haar!
 3. Beantwoord zoveel vragen als je wilt.
 4. Verwijs minstens een keer naar het familiekonijn Fanny.
 5. Eet drie koekjes…
 6. Plaats een lijst met alle vragen ergens in je blog: alle orginele (Engelse) vragen zijn te vinden onderaan deze blogpost.
 7. Tag zoveel vrienden als je wilt: bij deze tag ik jou, de lezer van deze post. Doe ook mee aan NaNo!

Deel 1: Leer me kennen

Vraag 1: Ben je een plotter, pantser, plantser, of planter (want je bent stiekem een plant. Ssst, niemand mag dit weten.)

Ik kan nog steeds pantser en plantser niet uit elkaar houden. Waarom is er maar 1 letter verschil? Een planter ben ik in ieder geval niet, als je kijkt naar de treurige staat waarin de enige plant op mijn kamer verkeert. Ik ben een pantser die af en toe een beetje plantst. Meestal heb ik vaag een idee van het begin en het einde, de rest van het verhaal ontwikkelt zich vanzelf tijdens het schrijven.

Vraag 2: Hoeveel jaar heb je NaNo gedaan? Hoe vaak heb je gewonnen?

Dit wordt de derde keer dat ik mee doe aan Nano. Allebei de keren heb ik gewonnen, met net iets meer dan 50.000 woorden. En ik heb 4 (?) keer meegedaan aan Camp NaNoWriMo.

Vraag 3: Hoe heb je NaNoWriMo ontdekt?

Ergens in oktober 2016 las ik op een blog over iemand die mee ging doen aan NaNoWriMo. Ik wist meteen dat ik dat ook wilde. Ik had altijd al het idee ergens in mijn achterhoofd om ooit een boek te schrijven. Met nauwelijks schrijfervaring of voorbereiding ben ik NaNo ingedoken, en sinds die tijd ben ik verslaafd.

Vraag 4: Wat is je favoriete NaNoWriMo herinnering?

Mijn favoriete moment van NaNo is het eerste uur op 1 november. Ik probeer altijd om te beginnen met schrijven als de klok 12 uur slaat. Dat eerste uur is gewoon geweldig: een spiksplinternieuw verhaal, het eindelijk mogen beginnen en het weten dat je een goede start maakt, dat weegt allemaal op tegen de vermoeidheid de volgende ochtend.

Vraag 5: Hoe spreek je NaNoWriMo uit? (Na-No-RYE-Mo of Na-No-Ree-Mo?)

Dit is altijd het grote discussiepunt voor iedereen die meedoet aan NaNo. Ik ben zelf groot voorstander van de Na-No-Wrye-Mo uitspraak. Ik bedoel: het is toch gewoon Wri van writing, hoe wil je daar Ree van maken?

Deel 2: De voorbereidingen

Vraag 6: ‘Wat is de naam van je NaNoWriMo project?

Voorlopig is de titel ‘The adventures of Teddy Toaster’. Misschien verzin ik ooit nog wel iets beters.

Vraag 7: Onder welk genre valt je project?

Ik denk dat het Fantasy is? Ik ben zo slecht in antwoord geven op deze vraag. Ik schrijf eigenlijk altijd vreemde verhalen, waarin varkens, knuffelberen of broodroosters zich gedragen als mensen, maar zonder magie. Heeft iemand een idee onder welk genre dat valt?

Vraag 8: Wat is de hoofdsetting van je boek?

Het verhaal speelt zich af op een groot eiland bevolkt door broodroosters. Het klinkt nog steeds vreemd elke keer dat ik het zeg, maar het zijn daadwerkelijk levende broodroosters. Ze kunnen lopen, praten en eigenlijk alles wat mensen ook doen. Ze hoeven alleen niet te eten, want broodroosters hebben geen mond…

Ze moeten wel werken: brood bakken en roosteren. De toast die ze maken wordt gebruikt als bouwmateriaal voor alle gebouwen. En ze gebruiken het om een hoge muur om het eiland te bouwen, want ze worden bedreigd door een zeemonster.

Vraag 9: Stel je personages voor!

Ik heb wel het een en ander aan worldbuilding gedaan, maar over mijn personages weet ik nog niet heel veel. Tot nu toe heb ik:

 • Teddy Toaster. Hij is een broodrooster en de hoofdpersoon.
 • Een andere Toaster, waar ik hoognodig een naam voor moet verzinnen.
 • Een enorm zeemonster die elke dag om precies 4 uur naar het eiland toe zwemt. Alle Toasters zijn bang voor hem, maar hij is dan ook gigantisch.
 • The Maker, hij is degene die de Toasters maakt en op het eiland zet.
 • Waarschijnlijk nog veel meer Toasters, die vanzelf een naam en persoonlijkheid zullen krijgen.

Vraag 10: Wat is het thema van je boek?

Ik wilde eerst schrijven over vriendschap: hoe ziet echte vriendschap eruit? Maar sindsdien is het hele idee achter het verhaal veranderd, dus ik heb nog geen thema.

Vraag 11: Gebruik je een plotstructuur voor je project, of zie je wel waar het verhaal je brengt?

Dat laatste, al ben ik volgens mij nog nooit zo voorbereid geweest voor NaNo als nu. Meestal heb ik een vaag idee een paar dagen voor november en zie ik wel waar het me brengt.

Vraag 12: Hoe bereid je je voor op NaNo (mentaal, fysiek, 5 chocolade repen eten want #energie?)

Ik probeer alvast de gewoonte te krijgen om elke dag te schrijven. Dat gaat nog niet heel goed, maar ik heb al 3 dagen achter elkaar geschreven. Verder probeer ik niet al te veel aan mijn verhaal te denken. Als ik nu al teveel verzin, vind ik misschien voordat november begonnen is mijn verhaal al niet meer leuk. En ik moet nog een zak pepernoten aanschaffen om de maand door te kunnen komen.

Vraag 13: Wat zit er in je schrijvers gereedschapskist?

 • Mijn oude, trouwe laptop. De batterij werkt nog steeds niet langer dan een half uur zonder oplader, maar daar heb ik ondertussen mee leren omgaan.
 • Als ik mijn laptop niet mee heb, ga ik verder in een van mijn collegeblokken die ik bij me heb of mijn schrijf-collegeblok.
 • Mijn usb-stick om af en toe een back-up te maken.

Deel 3: Inspiratie

Vraag 14: Wat was je inspiratie voor dit project?

Ergens in september moest ik een uur wachten tot mijn volgende college en ik verveelde me, daarom ging ik op zoek naar writing exercises. Ik kwam eerst de opdracht tegen om een dialoog te schrijven zonder gebruik te maken van dialogue tags (bijvoorbeeld: ‘…’ zei hij). Dat gaf me niet genoeg inspiratie dus combineerde ik het met de opdracht om vanuit het perspectief van een gebruiksvoorwerp te schrijven en ik genereerde een random eerste zin: “You were always the quiet one.” (al deze schrijfopdrachten komen van writingexercises.co.uk). Zo kwam ik bij een broodrooster waarvan de eigenaar ontdekte dat hij leefde en kon praten. Ik schreef een paar honderd woorden aan het verhaal, maar ontdekte dat ik eigenlijk geen plot had. Na wat nadenken bedacht ik het idee dat ik nu heb: een eiland vol met broodroosters.

Vraag 15: Wat is de aesthetiek van je wereld?

Geel, bruin, de kleur van geroosterd brood. Met overal de geur van versgebakken en geroosterd brood. Op het eiland zijn grote grasvlaktes met zoemende bijen en huppelende konijntjes, Fanny bijvoorbeeld. Het is omgegeven door een strak blauwe zee. Van buitenaf gezien is het het perfecte eiland om te wonen, ook als je geen broodrooster bent.

Vraag 16: Wat is je beste advies voor nieuwe (en oude!) Nanoers?

Je hebt meer tijd in een dag om te schrijven dan je denkt. Al lukt het je slechts om een paar keer per dag de tijd te vinden om 10 minuten te schrijven, dan nog ben je zo aan die 1667 woorden. En wat het belangrijkste is: geniet!


Dat was het weer voor vandaag. Als ik nog niet overtuigend genoeg ben geweest: doe echt mee aan NaNo. Het is zó geweldig! Ik weet niet of ik veel zal bloggen in november. Misschien komen er NaNo-updates, misschien ook niet. Eerst school, dan schrijven, dan bloggen wordt de volgorde. Maar tot november ga ik in ieder geval proberen elke week iets te posten.

Tenslotte nog alle originele vragen op een rij. Ik heb er een paar overgeslagen, die staan hier wel tussen, voor als je de tag wil overnemen.

Part ONE: Get to know me

 • What is your NaNoWriMo username?
 • Are you a plotter, pantser, plantser, or planter? (because you are actually a plant, but SHHHHH. no one can know this.)
 • How many years have you done the NaNo? How many times have you won?
 • What is your NaNoWriMo Origin Story?
 • Do you have any writing “lucky charms”? (a stuffed dragon, a favorite pen, a paperclip that fills you with all of the inspiration???)
 • What is your absolute favorite NaNoWriMo memory?
 • How do you pronounce NaNoWriMo? (Na-No-RYE-Mo, or Na-No-REE-Mo?)

Part TWO: Prep

 • What’s the name of your NaNoWriMo Project?
 • What is your project’s genre?
 • Introduce us to your cast!
 • What is your novel’s theme?
 • What are your novel’s main settings?
 • Are you using any plotting/story structures for your project, or are you just winging it like the beautiful pixie that you are?
 • What are some ways you prepare for The NaNo? (mentally, physically, eating five bars of chocolate at once because #energy)
 • What’s in your writing toolkit? (pictures are encouraged!)

Part THREE: inspiration

 • What was the initial inspiration for your NaNoWriMo novel?
 • What’s your NaNoWriMo Novel’s World Aesthetic?
 • Share your Pinterest boards and music playlists!
 • What’s your absolute best advice to new (and old!) NaNoers?

2 gedachtes over “De NaNoWriMo-fanaten tag

 1. rosedalearts 31 oktober 2018 / 20:59

  I had to use google translate to read your post, but it was fun! An island full of toasters sounds very whimsical. I hope they can resolve the problem of the sea monster. 🙂

  I don’t know what kind of genre it would be, it’s kinda fantasy. Maybe it’s whimsical adventure…It makes me think of Toy Story or the Island of Misfit Toys in Rudolph. It’s storybook fantasy, maybe?

  Plantser is a mixing of Plotter and Pantser, a spot in-between. They’re quite a tongue-twister. xD
  I think that’s why Kenzie threw in the Planter randomly. I tend to plants stories.

  I can’t think too much about my story before NaNo either, at least not immediately beforehand.
  Good luck on your NaNo! 😀

  Geliked door 1 persoon

  • Saartje 31 oktober 2018 / 23:38

   It’s so awesome you read my post!
   Yeah, I think Toy Story is a kind of the same genre. Whimsical adventure sounds like a great genre 😉
   Good luck on your NaNo! That the words may come easily to you!

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s